|
6.2 Ентерична ферментация
6.2.1 Описание на източника
Емисиите от този ключов източник се получават в резултат на ферментацията в
храносмилателния тракт на селскостопанските животни. В България се развъждат всички
посочени в IPCC селскостопански животни с изключение на лами и камили.
През 2004 г. емисиите на CH4 изразени в CO2-екв. са 1 491.5 Gg, около 2% от
сумарните емисии на ПГ. През 2004 г. се наблюдава леко намаление спрямо 2003 г. с 0.7%,
което се дължи на слабо преразпределение на основните типове животни. Докато млечните
крави и свинете са се увеличили с около 1.6% то овцете са намалели с 1%, а не- млечните
говеда със 7%.
6.2.2 Методика
Емисиите на CH4 се определят със стандартни емисионните фактори взети от
Ръководството на IPCC в рамките на метод от типа Tier 1. Тези фактори са обобщени за
различните видове животни, като само за говедата е направена класификация по географски
региони. В инвентаризацията е възприет емисионен фактор за говеда (в това число млечни
крави) за регион Източна Европа.
6.2.3 Неточност и еднородност на времевите редове
Неточността на емисиите на метан от този източник е 50 %.
В Таблица 6.2 сочи една стабилна тенденция на ръст на емисиите след
2001 г. Очевидно наличният голям спад спрямо 1988 г. в размер на 63% трудно ще бъде
преодолян в близките 10 г. при такива темпове на нарастване.
В Таблица 6.3 са дадени средногодишните бройки на селскостопанските животни.
Времевият ред за отделните видове домашни животни е еднороден независимо от
смяната на методиката за тяхното броене през 2000 г.
|